HALK BİZİ ANLIYOR…

tarafından
6221

2013’ün ilk kitap fuarı 6. TÜYAP Çukurova Kitap Fuarındayız, stantların arasında dolaşırken,  gözümüz ÇYDD Çukurova Şubesinin standında oluşan kalabalığa takılıyor; ardından ÇYDD’nin emektarı Özden Özgür’ün ziyaretçilerle yapmış olduğu keyifli sohbete… Sessizce yanına yaklaşıp, başımızla selam veriyoruz. Gülümseyerek eliyle oturacağımız yeri işaret ediyor. Tam bu sırada sevgili başkanımız Sibel Özgümüş’ün geldiğini görüyoruz; kısa bir hoş geldin muhabbetinden sonra söz ÇYDD’ ye geliyor; başlıyoruz sorularımıza.

Metin Kala: Sayın başkan, standınıza gösterilen ilgiden memnun musunuz?

 Sibel Özgümüş: Çok memnunuz. Standımızın kurulu olduğu bölgenin, fuar giriş alanından oldukça uzak olması, başlangıçta bizleri endişelendirmişti; ancak zaman ilerledikçe gördük ki yerin hiçbir önemi yok. Halkımız; biz nerede olursak olalım, gelip bizi buluyor. 

 Metin Kala: Evet haklısınız, bu durumu şu an kendi gözlerimizle görebiliyoruz. Bazı çevreler tarafından akıl almaz iddia ve yöntemlerle itibarsızlaştırılmaya çalışılmanıza rağmen; halk sizleri seviyor, inanıyor, güveniyor. Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?

Sibel Özgümüş: Ortaya koyduğumuz ve gerçekleştirdiğimiz projelerin, amaçladığımız hedeflerimizin halkımız tarafından anlaşılması, diye açıklayabilirim; yani her tür kötü propagandaya, iftiraya, saldırıya rağmen halk bizi anlıyor. 

 –    ÇYDD Çukurova Şube Başkanı Sibel Özgümüş ile sohbete başladığımız andan itibaren stant çevresinde oluşan kalabalık daha da artıyor Bunun üzerine başkanımızdan sohbetimize fuar sonrasında devam etmek için söz alıyoruz. Kendilerine başarılar dileyerek, diğer stantları görmek, incelemek üzere yanlarından ayrılıyoruz.  Atatürkçü Düşünce Derneği stanttı önüne geldiğimizde yine gözlerimiz gülüyor; çünkü burası da daha farklı değil. Yöresel tabirle; stanttın önü ana baba günü. Şube Başkanı Mehmet Göl ile birlikte ADD’li arkadaşlarımız Birsen Ayvaz Erkmen, Hatice Gönen, Kenan Ersoy tatlı bir telaş içerisindeler. Kenan Bey, ziyaretçilerden birisine Atatürk Rozetini uzatırken, Birsen Hanım; üzerinde Atatürk resimleri olan bluzları tanıtıyor.  Hepsiyle tek tek selamlaştıktan sonra uygun bir zamanda ziyaretlerine geleceğimizi belirtiyoruz. Oldukça uzun süren stant gezileri sonrasında ayaklarımız istemeyerek de olsa bizleri fuar alanının dışına götürüyor. Fuar alanından çıkışımızla birlikte ÇYDD Çukurova Şube Başkanımız Sibel Özgümüş ile yapacağımız sohbetin hazırlıklarına başlıyoruz.

-Yaklaşık bir hafta sonra, yağmurlu bir Şubat sabahı sohbete kaldığımız yerden devam etmek için ÇYDD Çukurova Şubesinin kapısındayız, zili çaldığımızda karşımızda yine Özgür Özden… Yine mi sen diyerek, takılıyoruz; ÇYDD Çukurova Şubesi Basın ve İletişim Sorumlusu Özgür arkadaşımıza…  Evet, diyor mahcup bir şekilde ve yine gülümseyerek içeri buyur ediyor bizleri. Kapıdan içeri girdiğimizde bilgisayar başında çalışan başkanımız; Sibel Özgümüş’ü görüyoruz. Bizleri gördüğü an çalışmasını yarım bırakarak memnun bir yüz ifadesiyle bizleri karşılıyor. Kısa bir hoş geldin muhabbetinden sonra, sohbetimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Metin Kala: Halkın sizi anladığını söylemiştiniz Sibel Hanım; konuyu biraz açar mısınız?  Halkın anladığı ÇYDD nedir?

Sibel Özgümüş:  Metin Bey öncelikle belirtmeliyim ki;  ÇYDD Standımızda başlayan sohbetimize, Çukurova Şubemizde devam edebilmek bizler için oldukça sevindirici. Hoş geldiniz. Günümüz görsel medyasının, yazılı basının durumu ortada… Maalesef kendimizi yeterince ifade edebilme imkânı bulamıyoruz. Dünümüz, bugünümüz ve geleceğimiz ile ilgili gerçekleri kamuoyuna anlatma adına bizlere böyle bir fırsat yarattığınız için, sizlere teşekkür ediyorum. Böyle bir olanağı, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu bir gazetede; yani Ulus Gazetesinde kullanmak bizler için ayrı bir onurdur. Tekrar teşekkür ediyorum. Sorduğunuz sorulara sağlıklı cevaplar verebilmek için bazı şeyleri baştan anlatmam gerektiğini düşünüyorum.

 Metin Kala: Elbette buyurun sizi dinliyorum.

Sibel Gümüş: Derneğimiz ÇYDD; 21 Şubat 1989’da kurularak, 25 Şubat 1989’da yapılan yönetim kurulu toplantısıyla, geçici yönetim kurulunu oluşturmuştur. Kurucu Başkanımız Prof. Dr. Aysel Ekşi, 2. Başkan Prof. Dr. Türkan Saylan ve yönetim kurulu üyelerimiz Prof. Dr. Aysel Çeliker, Prof. Dr. Necla Arat, Dr. Tüten Ang ve Binnur Özmen’in temellerini attığı ÇYDD bugün; 102 Şubeye ulaşmıştır. Şubelerimizin 26’sı İstanbul, 2’si Adana, 3’ü Ankara, 2’si Antalya, 3’ü Aydın,5’i Balıkesir, 2’si Çanakkale, 2’si Hatay,3’ü İçel, 5’i İzmir, 5’i Kocaeli, 4’ü Konya, 4’ü Muğla, 2’si Samsun, 3’ü Tekirdağ, 2’si Yalova, 2’si Zonguldak’tadır. Ayrıca; Afyon, Aksaray, Amasya, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Karaman, Kars, Kırklareli, Salihli, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van illerinde birer şubemiz vardır.

Derneğimizin temel amacı; eğitimden yoksun bırakılan ya da ekonomik sorunlar nedeniyle, eğitimini sürdüremeyen gençlere eğitim olanağı sağlamaktır.

Bununla birlikte çağdaş, laik, cumhuriyetçi, Atatürkçü gençler yetiştirmektir. Halk; bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz projeleri gelecekteki hedeflerimiz için referans görüyor, bizlere inanıyor, güveniyor ve destekliyor.

 Metin Kala: Halkın gelecekteki hedefleriniz için referans gördüğü, gerçekleşmiş projeleriniz nelerdir?

Sibel Özgümüş: Gerçekleştirdiğimiz projelerimizi başlıklar şeklinde özetleyecek olursak; İlköğretim /lise Kız öğrenci burslarından başlayabiliriz. Bu proje ile Türkiye’nin kırsal bölgelerinde, özellikle kız öğrencilerin eğitimine katkı sunulmaya çalışıldığı gibi İlköğretim sonrası, liseye gönderilmeyen kız öğrencilerimizin çokluğuna dikkat çekilmek istenmiştir. Bu proje ile on binlerce ilköğretim, lise öğrencisiyle birlikte üniversite öğrencilerine de burs sağlanmıştır. Burada projenin hayata geçirilmesi aşamasında ortaya çıkan” Anadolu’da Bir Kızım Var, Öğretmen Olacak” projesinin doğuş hikâyesini “özellikle” anlatmak istiyorum.

1997 yılında Siirt’in Pervari Kaymakamı derneğimizi arayarak, liseye devam etmeleri için 17 kız öğrenciye burs desteği verilmesini ister. Kaymakam son sekiz yıldır lisede okuyan kız öğrenci olmadığını, kızların okumasının yörede ayıp karşılandığını, bu konudaki zihniyetin aşılması için desteğimize ihtiyacı olduğunu belirtir. Bunun üzerine derneğimiz, kırsal bölgelerin valiliklerinden burs verilmek üzere 20’şer kız öğrenci belirlemelerini ister. Sonuç düşünülenden çok daha iyi olur. Beklenenin çok üzerinde bir talep oluşmasıyla, proje tüm Anadolu’ya yayılarak 2001 yılında ” Anadolu’da Bir Kızım Var, Öğretmen olacak “ adını alır.   

Bu projede görüleceği gibi Anadolu insanına el uzatılıp, destek sağlandığı zaman ışığı, aydınlığı, eğitimi seçmektedir. )

 Kamuoyunda bilinen diğer projelerimiz; Kardelenler, Baba Beni Okula Gönder, Her Kızımız Bir Yıldız, Oroflame’nin Çağdaş Kızları, Geleceğin Sigortası Kızlarımız gibi projelerdir. Gerçekleştirdiğimiz projelerimiz ile bugün için ilk ve orta öğretimde 54.650, Üniversite eğitiminde ise 62.497 öğrenciye burs vermeyi başarmış durumdayız. Yakın zaman hedefimiz 150.000 öğrenciye ulaşmaktır.

Bugün gururla belirtmek istiyorum ki; burs verdiğimiz öğrencilerimiz arasında 2.105 doktor,1.769 öğretmen, 1.287 mühendis, 596 avukat,510 hemşire, 470 iletişimci, 319 güzel sanatlar, 212 diş hekimi, 172 eczacı,129 mimar, 109 veteriner, 83 psikolog, 71 turizm ve otelci,42 bankacı, 24 denizci, 43 tercüman, 20 sivil havacı bulunmaktadır.

 Bireysel ve kurumsal bağışçılarımızın destekleri ile yürütülen projelerimiz sayesinde her yıl yaklaşık 7.000 yeni öğrenciye burs vermekteyiz. Bu sayıyı çok daha yukarılara çıkarabilmek amacıyla Eğitime Destek Projelerimiz tüm hızıyla devam etmektedir.

 Bu kapsamda:

 Okul Öncesi Eğitimi İçin Anasınıfı ve Oyun Parkları Donanımı

 Köy ve Kentlere Okullar ve Öğrenci Yurtları Yapımı

 Yatılı İlköğretim Bölge Okullarını İyileştirme

 lköğretim Bölge Okullarını İyileştirme

Okullara Çeşitli Malzeme Desteği, Kütüphanelere Kitap Desteği

 Kütüphane Projeleri, Kitap Kampanyaları projeleri gerçekleştirilmiştir. Okul Öncesi Eğitimi İçin Anasınıfı ve Oyun Parkları Donanımı projemiz 1997’den beri sürmektedir. Hedefimiz tüm ilköğretim okullarında en az bir ana sınıfı oluşturmaktır; ancak ne yazık ki; yeni yasalaşan 4+4+4 eğitim programı ile sekteye uğratılmıştır.

 Köy ve Kentlere Okullar ve Öğrenci Yurtları Yapımı projelerindeki temel amaç; kız öğrencilerimizin eğitimlerine devam edebilmelerini sağlamaktır.  Bu kapsamda değişik illerde 37 kız öğrenci yurdu inşa edilerek Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Bunla birlikte 30 derslikli bir lise,  221 derslikli 24 İlköğretim Okulu, 64 derslikli 30 köy okulu ve öğretmen lojmanı, Marmara deprem bölgesinde 30 ilköğretim okulu, 17 derslikli 5 anaokulu yapılmıştır.

 Yatılı İlköğretim Bölge Okullarını İyileştirme, 2003’den beri devam eden YİBO’ları gerçekleştirme projesi kapsamında 115 yatakhane, yemekhane, çamaşırhane, banyo alanları, sınıflar onarılmış bazılarına sosyal tesis, kütüphane, laboratuvar, öğretmen lojmanı, yatakhane yapılmış; bazılarının da mobilya, ders araç gereci ve öğrencilerin giyim ihtiyacı karşılanmıştır.

 Okullara Çeşitli Malzeme Desteği, Kütüphanelere Kitap Desteği çabalarımız sürmektedir. Derneğimize hemen her gün onlarca yardım isteği gelmektedir.  Bu istekler; okullardaki bakım onarım için gerekli maddi yardımın yanı sıra, sınıflardaki eğitim araçlarının teminine, öğrencilerin giyecek, kırtasiye eksikliklerine kadar uzayan listeler içermektedir. 2005 yılında başlayan proje kapsamında 409 okulun ihtiyaçları karşılanmıştır.

Kütüphane Projeleri, Kitap Kampanyaları, daha önce yürütülen kitap kampanyaları bir araya toplanarak 2006’dan itibaren” Bin Çiçek Açsın, Bin Fikir Yeşersin ”projesi hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında bugüne kadar 1187 kuruma( Köy Okulu, İlköğretim, Lise, YİBO, Halk Kütüphanesi, cezaevi vs) 307764 Kitap gönderilmiş, 17 Okulda tam donanımlı kütüphane oluşturulmuştur.   

 Çocuklara yönelik projelerimiz; Mini çalıştaylar, Geziler-yarışmalar, Haklarımı Öğreniyorum, Çevre Şenliği, Okul Müze Sanat Eğitimi, Türkan Saylan Çocuk Şenliği Etkinliği olarak sürmektedir.

 Gençlere yönelik projelerimiz ise; Gençlik kurultayları, Gençlik kampları, Deniz Yıldızı projeleri( Liderlik ve özgüven kazanma)ile Avrupa gönüllü hizmetidir. (AGH) 

 Avrupa Gönüllü Hizmeti(AGH) projesi ile gençler Avrupa’daki sivil toplum kuruluşlarında gönüllü hizmet vermektedir.  Projemiz, gençlerimizin yabancı ülkelerin gençleriyle birlikte kültürel ve sosyal alanda iletişimde bulunarak, uzun vadeli barış anlayışının gelişmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.  

 Metin Kala: Sayın başkan çalışmalarınızı, projelerinizi hayata geçirmedeki başarılarınızı öyle güzel anlatıyorsunuz ki, sizlerle gurur duyuyoruz. İyi ki varsınız.

 Bu kadar başarılı projelerin ardından, çıtayı korumak ve daha yükseklere çıkarmak asli görevleriniz arasında sayılır. Gelecek ile ilgili projeleriniz nedir?  Yeni hedefleriniz var mı?

 Sibel Özgümüş: Elbette Metin Bey, bizler için bulunduğumuz yerin gerisinde kalmak diye bir şey söz konusu olamaz. Başlangıç noktamız her zaman bulunduğumuz yerdir. Ve hedeflerimiz her zaman ileriye dönüktür. Gelecekteki hedefimiz öğrencilere burs sağlamanın, okul ve öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasının ötesinde “ Eğitim ve Kültür Evleri” oluşturma yoluyla topluma, kültürel ve sosyal alanda katkı sağlamaktır.

 Metin Kala: Sayın başkan bugüne kadar başardıklarınız, gelecekteki başarılarınızı müjdeliyor adeta. Hedeflerinizi başaracağınıza inancımız tamdır. Şimdiden kutlayabiliriz sizleri. Şu ana kadar sohbetimizin konusu genel anlamda ÇYDD idi. ÇYDD’nin kuruluşundan bugüne; derneğinizin başarılı çalışmalarını, gelecekteki hedeflerini bizlerle paylaştınız; teşekkür ederiz. Biraz da başkanı olduğunuz Çukurova Şubesini anlatır mısınız? Hangi yıl kuruldu, ne tür çalışmalarınız var, neler yapıyorsunuz?

 Sibel Özgümüş: Özellikle bu soruyu sormanızı bekliyordum Metin Bey; ÇYDD’mizin her şubesi ile gurur duyuyorum elbet; ancak kendi şubemizin çalışmaları hakkında bilgi vermekte ayrı bir keyif. ÇYDD Çukurova şubemiz 1999 yılında kuruldu. Kurucu başkanımız Şafak Evren’dir. Yeri gelmişken derneğimizin bugünkü başarısında çok önemli katkıları olan başkanlarımız Şafak Evren,  Göksu Günay, Andaç Çuhadar, Okan Toygar, Filiz Güllüler ile birlikte tüm eski ve yeni yönetim kurulu üyelerimize teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ayrıca aramızdan ayrılmış olan başkanlarımızdan Mehmet Bozdağan’ı rahmetle anıyorum.  Kurulduğu günden itibaren ÇYDD’nin genel misyonuna layık olabilmek için yoğun çaba harcayan ÇYDD Çukurova Şubesi’ne 2010’da katılarak 2011’de yönetim kurulu üyeliğine seçildim. 2012 Ocak’tan bugüne ise ÇYDD Çukurova Şubesi başkanı olmanın onurunu yaşıyorum.

 ÇYDD Çukurova Şubesi olarak şu an kardelen ve üniversite olmak üzere 350 öğrencimize burs vermekteyiz. Gençlerin gelecekteki yaşamlarını kolaylaştırabilmelerine olanak sağlayacak “ Deniz Yıldızı” projesi oluşturduk. Her yıl düzenlenen Anıtkabir ve Çanakkale buluşmalarına gençlerin katılımını sağlıyoruz. Gençlerimizin yeteneklerini sergileyerek sosyalleşmelerine katkı sağlayan tiyatro çalışmaları düzenlediğimiz gibi güncel ülke sorunlarıyla ilgili düzenlenen konferanslar yoluyla toplumsal sorunlara duyarlı gençler yetiştirmenin alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Çukurova Belediyesi Kadın Platformu ile birlikte “ Toplum Önderliği Okulu Projesinin, EVKAD ile “Kadınlar Çeyiz Sandıklarını Açıyor”  projesinin, proje ortağı olduk.   EVKAD tarafından gerçekleştirilen  “ Çadır Dükkân “ projesinin oluşumuna katkı sunmaya çalıştık. Sivil toplum örgütleri ile örgütsel ilişkilerimiz yoğun şekilde sürmektedir.

 Metin Kala: ÇYDD’nin kuruluşundan bugüne kadar gerçekleşen projeler ile gelecekteki projelerinizi bizlerle paylaştınız. Sizler gibi insanların, ÇYDD gibi bir derneğin varlığını bizlere hatırlattınız. . Gerçekleştirdiğiniz her proje ile gurur duyduk. İyi ki varsınız. Bizlere; yani kamuoyuna söylemek istediğiniz başka şeyler var mı?  

 Sibel Özgümüş: Söylemek istediğim tek şey var; bizlere inanıyor, başardıklarımızla gurur duyuyorsanız; başarmak istediklerimizde yanımızda olun. Bizlere katılın, destek olun. Aydınlık, çağdaş Türkiye’nin temellerini birlikte güçlendirelim. Sizleri aramızda görmek istiyoruz.

 Metin Kala: Çok haklı ve yerinde bir çağrı, haydi dostlar aydınlık ve çağdaş Türkiye’nin temellerini birlikte güçlendirelim…

11.02.2013

Ulus Gazetesi