
Gazetemizin 13 Haziran 2016 tarihli baskısı ile kamuoyuna duyurduğu “ 5 Ağustos 2015 Tarihli SUT Mağduriyetleri “ konulu “ Beyin Ameliyatlarına Bakanlık Tırpanı” başlıklı haberimiz üzerine harekete geçen bakanlık konunun mağdurlarından “Ayaz Bebeğin (Baykara)” derhal ameliyat edileceğini, gerekli cihazın “ İntraoperatif Nöromonitarizasyon” masraflarının bakanlık tarafından karşılanacağını ailesine bildirdi.
Başta ailesi olmak üzere Ayaz Bebeği tanıyan herkesi sevince boğan haber, Ayaz Bebek ve ailesi için tam bir bayram hediyesi oldu.
Ayaz Bebek ve ailesi için bayram da ya diğer aileler, ya diğer bebekler?
Böylesine önemli ve ciddi bir sorunun kamuoyuna taşınması sürecine öncülük eden Aydınlık Gazetesi olarak Ayaz Bebeğin ameliyat masraflarının bakanlıkça karşılanmasını memnuniyetle karşılarken, Ayaz Bebek benzeri rahatsızlıkları olan bebeklerin, çaresizlik içerisinde bekleyen ailelerin durumu ne olacak diyoruz?
Sorun geliyor 5 Ağustos 2015 Tarihli SUT’a dayanıyor.
5 Ağustos 2015’de yayınlanan SUT ( Sağlık Uygulama Tebliği) ile yaşanan mağduriyetler devam ediyor. Beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarında kullanılan “ İntraoperatif Nöromonitarizasyon” sisteminin hizmet satın alma fiyatlarında yapılan ani düşüşler ile temin edilemez hale gelmesinin sonucunda oluşan mağduriyetlere bir son verilmesi gerekiyor. 5 Ağustos 2015 SUT kararlarına kadar 4500 Lira civarında olan hizmet alım fiyatlarının gerekçe gösterilmeksizin 1500 lira civarlarına düşürülmüş olmasının sonuçları ( o tarihten itibaren ameliyatların yapılamıyor olması) göz önüne alınarak yeniden değerlendirilmesi, sorunun çözümü adına güçlü bir seçenek olarak görülüyor.
Ayaz Bebeğin ameliyat için gerekli olan “ İntraoperatif Nöromonitarizasyon” cihazının masraflarının bakanlıkça karşılanması Ayaz Bebek ve ailesi adına sevindirici olduğu kadar, aynı durumda olan diğer bebekler ve aileler için de düşündürücüdür. Diğer bebeklerin durumu ne olacak, onların sorunları nasıl çözülecek soruları beyinleri kurcalamaya, yürekleri sızlatmaya devam ediyor.
Hastalar kadar hekimler de mağdur.
Türkiye genelinde oluşan mağdur hasta kitlesi gün geçtikçe büyüyor. Beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarında kullanılan “ intraoperatif Nöromonitarizasyon” sisteminin hizmet satın alma fiyatlarında yapılan indirimler sonucunda kullanılamaz hale gelmesi hasta ve hasta yakınları kadar hekimleri de yakından ilgilendiriyor.
Acilen, mutlak şekilde ameliyat olması gereken hastaların ameliyatlarını yapan hekimlerin oluşabilecek komplikasyonlardan sorumlu tutulması hekimleri çıkmaza sürüklüyor. Cihaz olmadan yapılan ameliyatlar sırasında oluşan komplikasyonlar sonrasında yüksek oranlarda tazminat cezalarına çarptırılan hekimlerin varlığı, cihaz olmadan” ameliyatları yapmama” gibi bir eğilimin gelişmesine neden oluyor.
İntraoperatif Nöromonitarizasyon sistemi nedir, hangi tür ameliyatlarda kullanılır?
Beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarında, ameliyat esnasında cerrahı yönlendirerek, kritik omurga, omurilik ve beyin tümörü ameliyatlarına bağlı gelişebilecek felç riskini en aza indiren, ameliyat sonrası yaşam kalitesinin düşmesini engelleyerek, hastanın kısa bir süre içerisinde olağan yaşama dönmesine olanak sağlayan sistemdir. “İntraoperatif Nöromonitörizasyon” sistemi 2002 -2003 yıllarından itibaren ülkemizde başarıyla kullanılmaya başlanmış, 2008-2009 yıllarında ise tamamen yaygınlaşmıştır. Bugün için beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarında başarı oranlarını yüzde 97-98‘lere taşıyarak uzmanların vazgeçilmez tercihi haline gelmiştir
Sorunun çözümü sağlık bakanlığında
5 Ağustos 2015 SUT ( Sağlık Uygulama Tebliği) ile hizmet alım fiyatların yüzde 30-35 oranında düşürülmesi sonucu kullanılamaz hale gelen İntraoperatif Nöromonitarizasyon sisteminin yeniden kullanılabileceği koşulların oluşturulabilmesi için, hizmet alım fiyatlarının yeniden ve gerçekçi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Konunun mağduru olan yüzlerce hatta binlerce hastanın mağduriyetlerinin Ayaz Bebek gibi çözülebilmesi, çaresizliklerinin çareye, umutsuzluklarının umuda dönüşebilmesi adına sağlık bakanlığını adım atmasını diliyor, bekliyoruz.
11.07.2016
Çukurova Barış Gazetesi